Egy szülészorvos naplójából

2012 decemberében jelent meg legújabb könyvem "Egy szülészorvos naplójából" címmel.

"Mindig lenyűgözve hallgatom professzor urat, amikor egy betegséget, egy tünetet, egy esetet elmagyaráz. Igaz történeteit pedig egy ideje csodálattal olvasom is. Hiszen közérthetően megfogalmazott, személyes élményeken alapuló írásaiból mindig tanulok valami újat és mindig elgondolkoztat." - Regöly-Mérei Krisztina, műsorvezető ajánlása.

A könyv megvásárolható a legtöbb könyvesboltban, közvetlen a kiadótól: info@whitegoldenbook.hu, továbbá kedvezményes áron a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika Járóbeteg- vagy Fekvőbeteg recepcióján (Budapest, XII. Kútvölgyi út 4., email: maternity@maternity.hu).

 

 

 

 

„Egy szülészorvos naplójából” könyvre írt rövidített reflexiók (levelekből válogatva):

 • Könyved sok élvezetes órát okozott nekem. Az, hogy ízléses, szép kiállításban jelent meg, a végére való, de hát ez tűnik szembe, amikor az ember kezébe veszi a könyvet. Ami ‘en général‘ végig megragadott, az az érthető, mégis nemes nyelv. Kiváló, hogy minden tárgyalt betegséget egyrészt nagyon jó képek-ábrák hozták közelebb orvoshoz, olvasóhoz is, és erősítésül egy-egy izgalmas eset szemléltette az elvi mondanivalót. Mondhatom, én mint orvos is sokat tanultam könyvedből szakmailag is. Végre valaki világosan mutatja be szakmája nehézségeit, de szépségeit is. Ez a lelkesedés külön érték a mai panaszkodós világban. A könyv befejezése is nagyon szép, szebben nem is lehetett volna letenni a tollat. Láthatod, hatott rám írásod, ahogy nyilván hat sokakra. Talán ezek olvasatán magasabbra kerül az élet izgalmas indulása mindazokhoz, akikhez elkerül ez az értékes írás.” (Prof. Dr. Hankiss János)
 • „Pazar kiállítású könyved olvasása több szempontból is örömteli volt. Az egyik, hogy ennyi dolgod dacára, ezt megírtad. Nagyon sokoldalú ez a munka, nemcsak mély gyökerű, példás családodnak állítottál emléket, hanem a könyvbe beleszőtted életpályád nagy színtereit a híres gimnáziumtól a jelenig. Mestered, külhoni képzéseid, tanítványaid, betegeid, a hétköznapi emberi történések, az olvasó beavatása munkád szépségeibe, sőt lényegre törő, közérthető nyelven történő tájékoztatása a molekuláris szinttől az etikai vonatkozásokig, végigkíséri írásodat. Na és a szépség, a derűt hordozó színes virágoktól az elvont dolgok festői megjelenítéséig igazi élménnyé varázsolja a könyvedet.” (Prof. Dr. Kendrey Gábor)
 • „Valóban érdemes volt megírni ezt a könyvet, mert sok olyan részlet is van benne, ami a laikusoknak jól érthető, korrekt információkat ad. Megnyilvánul a könyvedben az az emberiesség és becsületes hozzáállás, melyet mindig tapasztaltam részedről. Sok évtizede ismerjük egymást, de soha nem kellett csalódnom igaz orvos és baráti mivoltodban.” (Prof. Dr. Schuler Dezső)
 • „Új könyved egy szépséges könyvkötészeti remekmű. Mint kiderült, 70. születésnapodra készült, mintegy számvetésként. Ha utólagosan is, én is szeretnék minden jót kívánni.” (Prof. Dr. Jákó János)
 • ”Könyved bravúros írás. Terjedelmét jelentősen meghaladja tartalmi gazdagsága. A laikus olvasó biztos szakmai tájékozódási pontokat talál a számára jól érthető felvilágosítás eredményeként. A medicinában jártas olvasó is örömmel forgathatja a művet. Egy nagy ívű, sikeres pálya tapasztalatainak summája ismerhető meg belőle. A szakmai részen túl, a könyv kiemelkedő fejezetei a személyes, szemérmes jellegűek. A megszületett Hanga! Sugárzik belőle az unokáját világra segítő orvos-nagyapa szeretete, szakmai büszkesége. A családi örömök mellett megható a szülők emlékének ápolása. Mint Regöly-Mérei Krisztina az Ajánlásban írja: ’Mert szülésznek lenni, isteni adomány. Kiváltság.’ Őszintén kívánom, hogy ezt a kiváltságot birtokoljad még nagyon sokáig, jó egészségben.” (Dr. Győrik János)
 • „Lélekmelegítő naplóját együltőhelyemben olvastam el…, aztán kezdtem elölről, mert jól esett, hogy így ír valaki a szakmájáról, az életéről, a családjáról. Büszke lehet professzor úr, hogy ilyen pályát mondhat a magáénak, és büszkék vagyunk mi is, hogy ismerhetjük.” (Lengyel Anna és Rados Péter)
 • „Gyönyörűséges könyved elbűvölt. Olvasása közben úgy éreztem, mintha a szíved-lelked kincseiből feldíszítettél volna egy karácsonyfát sokunk örömére. Az összeválogatott történeteid nagyon tetszettek. Drága kis unokáidhoz gratulálok! Külön öröm volt számomra, hogy a kis Hanga révén a virágot is megismerhettem a könyvedből. Eddig csak a szép, francia versből tudtam a ’hangaszál’-ról. Szívet melengető az utolsó fejezet, amelyben Édesanyádra emlékezel. Boldog vagyok, hogy ismerhetlek, büszke vagyok Rád.” (Süveges Piroska)
 • „Gratulálok ehhez a remek munkához. Egy ízig-vérig szülész-nőgyógyász gondolatait sugározzák. Küzdelmek, sikerek, vívódások s időnként esetleg kudarcok, hisz ilyen az életünk. Amit írsz a belső csipőverőér lekötéséről, bizonyítja, hogy mertél új utakat keresni. Az, hogy a családodban, rokonságodban te vezetted a szüléseket, jelzi, hogy a felelősséget minden helyzetben vállalod. Jólesően olvastam a ’Megszületett Hanga’ c. fejezetet. Nemcsak, hogy mi Zoltánok vagyunk, de mindkettőnk fia Zoltán, s mindkettőnk leányunokája Hanga. A tiéd Hanga Lilla, az enyém Hanga Boglárka. A szüleidről írott fejezeteket hozzád hasonló érzésekkel olvastam. Nem véletlenül vagyunk mi barátok évtizedek óta!” (Dr. Pap Zoltán)
 • „Új könyved megint dicséri a végtelen kreativitásodat, összetett gondolataidat, milyen jól elfér együtt a szakma – a tudomány – a család! Mindig hálásan gondolok vezetésedre és irányításodra.” (Dr. Szabó Mária)
 • „Nagyon tetszik a könyved. Tele van hasznos alapigazságokkal.” (Prof. Dr. Gaál József)
 • „Szívből gratulálok az újabb gyöngyszemhez, amit elrejtve a vaskos, ezeroldalas könyvek közé, szinte csak mellékesen világra hoztál. Amikor megkaptam, még aznap ki is olvastam. Számomra az egésznek a hangulata volt a leginkább megkapó és impresszionáló. Vajon mi van még a tarsolyodban?” (Prof. Dr. Borsos Antal)
 • „A könyv megjelenésében is azt az eleganciát tükrözi, amit professzor úrtól megszoktunk. Köszönöm, s a köszönetem egy példaképnek, egy tanítómesternek szól…” (Dr. Párducz László)
 • „Igazi karácsonyi olvasmány volt a legújabb könyved. A gyógyszerész végzettségű egészségügyi szakember sokat tanulhatott belőle. Édesapád halálának leírását megkönnyeztem. Megerősítést nyert az a régebbi vélemény, hogy tevékenységed kiemelkedő jelentőségű a szakterületen, igazi iskolateremtő alkat vagy, aki még 70 tájékán is képes megújulni. Ez a példa számomra is erőt ad!” (Dr. Stampf György)
 • „A könyved történetei nagyon magával ragadóak. Az életed különböző szakaszainak elbeszéléseiben, ahogy a családodról írsz, feltárul a múlt, a jelen és a kivételes tehetségű tudósorvos. Mi megtapasztalhattuk mindezt, mint betegeid. Mindig számíthattunk rád. Örülünk, hogy létre tudtad hozni a klinikádat, hiszen ez az életed.” (Schneider Pál)
 • „Nagyszerű köteted egy-egy fejezete a laikus számára is érthető, olvasmányos, lebilincselő. A könyved megjelenésében is elegáns.” (Széplaki Kálmán)
 • „Csodálatos naplódban oly módon írtad le az életed folyamán történt szívszorító eseményeket, hogy csak könnyezve tudtuk végigolvasni.” (Szigetváry József)
 • „Könyvedben olyan őszintén írtál munkádról és érzésvilágodról, hogy mélyen a szívemig hatolt. Az a csodálatos Benned, hogy egyszerre vagy kiváló orvos és nemes lelkű ember, aki nem csak biológiai segítséget, de egyben lelki támaszt is nyújt az édesanyáknak. Most, hogy közkinccsé tetted legbelsőbb érzéseidet is, még magasabbra kerültél a piedesztálon.” (Dr. Schneider Mária Magdolna)
 • „Remélem lesz folytatása a könyvnek! Rögtön elkezdtem olvasni és pár nap alatt elfogyasztottam. Szívesen olvastam volna még. Egyszerre volt érdekes és tanulságos, többször is megható.” (Dr. Mischinger Ádám)
 • „Mindig tudja fokozni befogadói élményeimet. Újra lebilincselő volt olvasnom személyes gondolatairól, életének számomra eddig nem ismert és ismert eseményeiről is. Az írások őszintesége, erős személyiségének a szövegekben megmutatkozó lenyomata megragadó számomra. Időnként olyan mélyen érintettek a gondolatai, hogy patakokban folytak a könnyeim. A saját szakmai nézőpontomból gratulálok a szövegalkotási tehetségéhez is.” (Maksa Katalin)
 • „Új könyved érdekfeszítően szép, mutatós, tanulságokban és lelkiekben is megragadón gazdag. Csodálatra méltó és példaértékű az az aktivitás, amivel a betegeket szolgálod, és tanítod az utánad jövő generációkat. Szerencsések vagyunk és büszkék lehetünk rá, hogy a környezetedhez tartoztunk, tartozunk.” (Prof. Dr. Szeifert György)
 • „Végére értem a naplójának, sajnos. Annyira tetszett, hogy két hónapos gyermekem mellett sem tudtam abbahagyni, még altatás, a babakocsi ringatása közben is olvastam, sőt valamelyik éjszaka hajnalig nem tudtam letenni a kezemből. Fantasztikus volt, nagyon érdekes, rengeteg új ismeretet szereztem, néhol meg is siratott rendesen. Hálás vagyok, hogy elolvashattam, köszönöm ezt a kis hétköznapi szépséget! Remélem lesz folytatása…” (Baranyai Ferencné Székely Zsuzsanna)
 • „Új remekéről írnék egy kicsit. Könyve tanító, tanulságos gondolatokkal és családias érzéssel töltött el, miközben fogytak az oldalak. Minden részt kis diákként érdeklődve olvastam, közben megismerhettem Önt közelebbről. (Ez utóbbiért külön köszönet.) Elhivatottsága emberéleteket ment, ahogyan az enyémet is. Sok kollégája kezébe beletenném ezt a könyvet, tanulságképp. Elkötelezettsége és tudása tükröződik soraiban, pedig biztos rengeteg harcot meg kellett vívnia sok esetben, mégis pozitív energiával látta el lapjait. Köszönöm az élményt és várom a folytatást.” (Karácsony Ilona)
 • „Csodálatos ez a könyv! Igazi KINCS. Gyönyörű külső, mesés és fantasztikus belső, csodás fotók és szenzációs tartalom. Ezt a könyvet meg kellett jelentetni. Őszintén írom, hogy megkönnyeztem. Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy ilyen nagyszerű embernek, orvosnak, tudós professzornak éveken át dolgozhattam.” (Gazdag-Soós Csabáné Kiss Klári)
 • „Igen lebilincselő olvasmány, melyből kibontakozik személyes fejlődésed, tanulmányaid, szakmai elhivatottságod, betegek iránti szereteted. A fölényes szakmai tudásodat a gyógyítás szolgálatába állítod. Vezető értelmiségiek példaképe lehetsz.” (Prof. Dr. Ihász Mihályné)
 • „Professzor úr életét ismerve, jól tudjuk, hogy soha nem hagyta gondolatait és tetteit nyom nélkül elrepülni. A legújabb, az el nem múlás érzetét keltő könyvében tartalmas szellemi táplálékul szolgál az Őt ismerő és nem ismerő embereknek. A könyvet olvasva az elmúlt évek közös emlékei akarva, akaratlanul törtek felszínre bennem. A debreceni szülészeti klinika azon ablaka, ahol éjszakánként legtovább volt világosság… Mi medikusok tudtuk - Professzor úr volt a gyakorlatvezetőnk - , hogy este 10 órakor az ablak mögött angol óra vette kezdetét. Tudtuk és éreztük az 1980-as évek elején, hogy a szakmai kiválóság az emberivel párosul. A debreceni iskola, így Professzor úr is, egy életre meghatározta jellemünket. A megváltozott világunkban, amikor sokszor úgy érezzük, hogy a teljesítőképességünk határán vagyunk, akkor kell Professzor úr legújabb könyvét elolvasni. Akkor kell az életútjára gondolni, és akkor nem szabad azokat a fontos momentumokat a háttérbe szorítani, amelyeket mindig hangoztatott: az empátiát, a beteg lelkiállapotának a tiszteletét. Az életben alapvető, hogy megőrizzük és továbbadjuk mindazt, amit tanítómestereinktől kaptunk. Professzor úr! Köszönjük a könyv izgalmas és tanulságos történeteit, valamint az érzelmek és gondolatok gazdagságát. Igyekszünk magunkkal vinni és képességeink szerint továbbadni.” (Dr. Párducz László) 
 • "Drága Professzor Úr! Élvezettel és néha meghatódottsággal olvastam az "Egy szülészorvos naplójából" című új könyvét. Azt hiszem, hatalmas szerencse a sorstól, hogy megismerhettem Önt és most már nemcsak a legkitűnőbb nőgyógyászként tisztelem, hanem kissé betekintést nyertem a magánéletébe is, családja történetébe, az Önt szakmáján kívül is érdeklő témákba. Köszönöm, hogy a könyv segítségével megtehettem ezt! Azt eddig is tudtam, hogy Ön egy élő legenda szakmai szempontból és mégis a mai napig a legnagyobb szakmai alázattal és szerénységgel végzi dolgát, hogy érett kora ellenére Ön a legfrissebb a műtőben, s hogy fiatal kollégái isszák szavait, legalábbis ez volt a benyomásom. Sőt, bárhol voltam félig szakmai körökben (pl. endokrinológusnál, védőnőnél stb.) és érdeklődtek, ki végzi terhességem gondozását, amikor kiderült, hogy Ön, akkor mindenki annyit mondott: - Áh, akkor a legjobb kezekben van! Azt azonban nem tudtam, hogy ennyi minden új eljárás köthető az Ön munkásságához, s nemcsak Magyarországon! Tudtam, hogy úttörő volt mindig is és nem félt a kihívásoktól, hogy új műtéti eljárást fejlesszen ki, vagy vállaljon olyan eseteket, amit más nem, de, hogy egész Európában az Ön szakmai csoportja végzett először egyes beavatkozást, vagy, hogy szindróma van elnevezve feleségéről és Önről - hát ezek nekem is új dolgok voltak, és ha lehet, még inkább lenyűgözött az életműve és még nagyobb tiszteletet érzek Ön iránt. Főleg, hogy a szakma teljes spektrumán érzem, hogy mindenhol kereste az új megoldásokat, és hogy hogyan tud a szinte reménytelen eseteken segíteni. Szerencsés vagyok és megtiszteltetésnek érzem, hogy ismerhetem Önt és Ön a kezelőorvosom, valamint Ön nélkül most nem lehetnék és nem várhatnám úgy május első vasárnapját, hogy már én is anyuka vagyok. Amikor valaki megismeri az én történetemet, sokszor sajnálkoznak, hogy milyen nehéz lehetett és milyen szerencsétlen vagyok, hogy így jártam. Én nem így érzem. Szerintem szerencsés vagyok: ha 100 évvel ezelőtt élek, az első méhen kívüli terhességbe a kürt megrepedése miatti belső vérzés következtében belehalok... ha 50 éve történik ez, akkor egy jó sebész megmentett volna, de sohasem lehetett volna saját gyermekem. De velem ez napjainkban történt és a legjobb kezekbe kerültem végül ahhoz, hogy most egy csodás ikerpár boldog anyukája lehessek. Köszönöm, hogy betekintést nyerhettem ebbe a különleges világba, s az Ön fejébe is egy kicsit, hogy abból a megvilágításból is láthassam ezt a csodát! Több tíz-, de lehet, hogy százezer nőtársam nevében köszönöm, hogy Ön ilyen! Soha nem múló hálával és szeretettel, Lányi Nóra"